Klimat w Polsce, chociaż przez wiele osób uważany za zbyt srogi dla uprawy winorośli, na tle innych krajów które słyną z doskonałej jakości win, jak Niemcy, Czechy czy Austria, jest z nimi porównywalny. Oczywiście nie można mówić o całym terytorium Polski, jedynie o wybranych regionach takich jak: Dolny Śląsk, Lubuskie czy Małopolska.
Przyjmuje się, że aby uprawiać winorośl potrzebne są następujące wymagania klimatyczne:
- suma aktywnych temperatur (SAT) – min. 2500 st. C.
- średnia temperatura roczna – 8 st. C
Wystarczy poszukać danych w Internecie, aby dowiedzieć się, że w latach 1971-2000 w niektórych regionach Polski średnia roczna temperatura przekraczała 9 stopni. Tak było m.in. we Wrocławiu i Opolu. Ale jeszcze cieplej jest w rejonie Zielonej Góry. Choć w samym mieście średnia roczna wynosiła 8,9 stopnia, to na obszarach do niej przyległych osiągała nawet 9,3 stopnia, co potwierdzają dane z tej strony.
Przedstawić również trzeba mapkę obrazującą średnią aktywnych temperatur rocznych w Poskce, która bezpośrednio łączy się ze średnią roczną.
Źródło: Magazyn Wino, nr 0, listopad 2002, s.58
Dla porównania średnia temperatura w Wiedniu: 9,9 st. C, w Pradze 9,0 st. C, Dreźnie 9,0 st. C, Bratysławie 9,3 st. C, Tokaju 9,9 st. C a w Reims (Szampania) 9,9 st. C.
Jak widać z powyższego, przy właściwym planowaniu oraz doborze odmian winorośli, nasz klimat jest wystarczający do tworzenia bardzo dobrych win. Trzeba jednak wiedzieć, na co można sobie pozwolić.
W winie najpiękniejsze jest to, że oddaje charakterystykę danego regionu – inne wina produkowane są na Węgrzech, inne w południowej a inne w północnej Francji. Wina są inne, tak jak ludzie, kultura oraz ich historia są inne. I oto jest całe jego piękno.